Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čočka

21. 3. 2008

Čočková polévka s párkem a žampiony

120 g cocky, 4 lzice oleje, 3 lzice hladke mouky, 1 cibule, 1 parek, 150 g cerstvych nebo sterilovanych zampionu, mleta paprika, pepr, petrzelka, sul

Prebranou, proplachnutou cocku namocime asi na 2 hodiny do studene vody, dame varit a behem varu pridame ocistene a na platky nakrajene zampiony. Z drobne nakrajene cibule, mouky a casti oleje pripravime ruzovou jisku, zredime ji vodou, dobre ji povarime. Na kolecka nakrajeny parek osmazime na oleji, vmichame papriku a pridame do polevky. Osolime ji a okorenime peprem a prolisovanym cesnekem. Pred podavanim polevku posypeme sekanou petrzelkou.

Čočová polévka s bramborami

150 g cocky, 50 g slaniny, 200 g brambor, 20 g hladke mouky, 1/2 l mleka nebo cast mleka a cast sladke smetany, 1 lzice rajcatoveho protlaku, 1 male cibule, petrzelka, sul, 1 houska, 1 lzice oleje

Prebranou, proplachnutou cocku namocime na 2 hodiny do studene vody a pak ji v teze vode uvarime. Kdyz je cocka napul mekka, pridame na kousky nakrajena brambory a vse uvarime domekka. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime, kosticky vyjmeme, na tuku osmazime drobne nakrajenou cibuli, vmichame mouku a osmazime. Jisku zalijeme vodou a povarime. Pridame prolisovanou nebo rozmixovanou cocku s brambory, mleko, pripadne mleko se smetanou, rajcatovy protlak, sul a privedeme k varu. Pred podavanim pridame do polevky slaninu a jemne rozsekanou petrzelku. Polevku podavame s kostickami osmazene housky.

Kyselá čočková polévka

160 g cocky, bobkovy list, 1 kelimek kysane smetany, 30 g hladke mouky, 1 male cibule, olej, sul, citron

Prebranou a omytou cocku na nekolik hodin namocime do studene vody. Potom ji uvarime spolu s bobkovym listem. Prilijeme smetanu, ve ktere jsme dobre rozmichali mouku. Posekanou cibuli zpenime na rozpalenem oleji, pridame do polevky, osolime a jeste chvili spolecne povarime. Nakonec podle chuti jeste okyselime citronovou stavou.

Čočková polévka s rajčatovým protlakem

200 g cocky, slanina, cibule, 2 lzice strouhane korenove zeleniny, 30 g tuku, 30 g polohrube mouky, 1 maly rajcatovy protlak nebo kecup, salek mleka nebo smetany, sul, vegeta

Namocenou cocku dame varit s nakrajenou cibuli a rozskvarenou slaninou. Behem varu pridame zeleninu. Kdyz je cocka mekka, pridame jisku z tuku a mouky, pridame rajcatovy protlak nebo kecup, povarime a dochutime soli, vegetou, pripadne polevkovym korenim. Misto rajcatoveho protlaku muzeme polevku ochutit take mletou sladkou cevenou paprikou. Polevku zjemnime mlekem nebo smetanou.

Čočková polévka s kysaným zelím

200 g cocky, bujonova kostka, 200 g kysaneho zeli, 1 cibule, tuk, trochu hladke mouky, 1 kelimek kysane smetany, 1 vejce, sul, kmin, polevkove koreni Maggi

K namocene cocce prilijeme vodu a spolu s bujonovou kostkou uvarime temer domekka. Zeli podlijeme, prekrajime a povarime. Na tuku zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, zaprasime ji moukou, zasmazime, zredime vodou, prilijeme vse k cocce a kdyz je zeli mekke, vlijeme jej do polevky. Hotovou polevku zalijeme smetanou, osolime, okorenime a do polevky zavarime jeste jedno rozslehane vejce. Polevku podavame s krajicem chleba jako samostatny pokrm.

Čočková polévka s uzeným masem

200 g cocky, 200 g uzeneho masa, 30 g tuku, 30 g hladke mouky, sul, cesnek, majoranka, petrzelka, trocha susene sladke nebo palive papriky

Kousek uzeneho masa nakrajime na kosticky a dame varit spolu s cockou do vetsiho mnozstvi vody. Kdyz je cocka mekka, polevku zahustime jiskou a dobre povarime. Ochutime soli, cesnekem, majorankou a trochou sladke nebo palive susene papriky. Pri podavani sypeme petrzelkou a podavame s rohlikem.

Čočková polévka s párkem a cibulkou

200 g cocky, kousek slaniny, 40 g hladke mouky, sul, pepr, majoranka, cesnek, sadlo, 1 parek, 1 mensi cibule

K namocene cocce dolijeme vodu a dame varit. Behem vareni cocku zahustime zlatou jiskou, kterou pripravime tak, ze rozskvarime kousek slaniny nakrajene na kosticky, osmahneme na nem trosku polohrube mouky, zalijeme studenou vodou a vlijeme do polevky. Kdyz je cocka mekka a jiska dobre provarena, ochutime polevku peprem, majorankou, soli a podle chuti pridame oloupany a prolisovany cesnek. Na kousku sadla opeceme na kolecka nakrajeny parek, osmahneme nadrobno pokrajenou cibuli a oboji dame do polevky.

Čočková polévka s mlékem

200 g cocky, 1 cibule, kousek tuku, 40 g hladke mouky, sul, cesnek, pepr, majoranka, 1/8 l mleka, 1 houska, maslo

K namocene cocce prilijeme vodu a dame varit. Mekkou cocku prolisujeme, zahustime zlatou cibulkovou jiskou a dobre povarime. Na jisku osmahneme v tuku drobne nakrajenou cibuli, zaprasime moukou a osmahneme dozlatova. Hotovou polevku okorenime mletym peprem, cesnekem, ktery oloupeme a rozmackame v lisu na cesnek, muzeme pridat i majoranku. Zalijeme mlekem nebo sladkou smetanou a povarime. Housku nakrajime na kosticky, osmazime na kousku masla dozlatova a nasypeme do polevky. Takto pripravena cockova polevka je velice vhodnou polevkou pro deti.

Čočková polévka se slaninou

200 g cocky, slanina, 40 g hladke mouky, 1 cibule, sul, pepr, majoranka, cesnek, salek kysane smetany, bobkovy list, ocet nebo citronova stava

K namocene cocce dolijeme vodu a dame varit. Pridame bobkovy list. Mekkou cocku prolisujeme nebo nechame vcelku, podle toho, komu polevku pripravujeme. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime ji, skvarecky vybereme a dame je stranou. Ve zbylem tuku osmahneme nadrobno nasekanou cibuli, zaprasimu moukou a pripravime zlatou jisku. Jiskou zahustime polevku, vyjmeme bobkovy list, ktery polevce dodava vuni, povarime, osolime, okorenime, zalijeme smetanou a podle chuti prisolime. Do hotove polevky vratime skvarecky slaniny. Polevku muzeme podavat jako samostatny pokrm s pecivem nebo s chlebem.

Čočková polévka zahuštěná chlebem

200 g cocky, 1 krajic chlebe, cesnek, majoranka, pepr, sul, kousek sadla, bujonova kostka, maslo, bobkovy list, ocet

K namocene cocce prilijeme potrebnou tekutinu a dame varit. Behem varu opeceme v sadle chleb a rozlamany jej pridame k cocce. Pridame podle chuti jeden az dva bobkove listy a varime, az je cocka mekka. Potom polevku osolime, pridame prolisovany cesnek, pepr a majoranku. Hotovou polevku zjemnime kouskem masla a okyselime trochou octa nebo citronove stavy.

Studená mísa s naklíčenou čočkou

300 g cocky, 2 lzice oleje, worcesterova omacka, cibule, sul, pepr, lzicka citronove stavy

Cocku nechame ve studene vode nabobtnat. Pote ji na sklenene misce nechame 3 dny klicit. Naklicenou cocku proplachneme a promichame se 2 lzicemi oleje, lzickou worcesterove omacky a nadrobno pokrajenou cibulkou. Dochutime spetkou soli, pepre a lzickou citronove stavy. Salat podavame vychlazeny s tmavym pecivem.

Indická pánev s čočkou

500 g zelenych fazolek, 1 cibule, 1 strouzek cesneku, 1 lzicka mleteho zazvoru, 1 cervena chilli papricka, 1 lzicka kurkumy, 2 rajcata, 100 g predvarene cocky, 1 lzice citronove stavy, sul, nekolik listu libecku

Fazolky ocistime a omyjeme. Cibuli oloupeme a nadrobno posekame. Cesnek olupeme a prolisujeme. Zazvor nechame na oleji spolu s cibuli a cesnekem krasne zesklovatet. Chilli papricku nadrobno nakrajime a spolu s kurkumou pridame k cibuli a cesneku. Pote nechame 2 minuty povarit. Rajcata ocistime a nakrajime na velke kusy. Povarime je v 100 ml vody, az zmeknou. Predvarenou cocku uvarime podle navodu na obalu, zaroven s cockou povarime pripravene fazolky. Povarenou cocku a fazolky pridame k pripravenemu korenenemu zakladu s rajcaty. Jeste chvilu podusime, pridame citronovou stavu, osolime a muzeme dochutit take kecupem. Podavame s cerstvym pecivem.

Čočka po orientálsku

400 g cocky, 40 g masla, 3 lzice oleje, koreni kari, 4 lzice rajcatoveho protlaku, sul, nekolik kapek octa, mlety pepr, 1 velka cibule, 2 strouzky cesneku

Prebranou a oplachnutou cocku namocime na nekolik hodin do studene vody. Cibuli a cesnek nadrobno nakrajime a osmazime s kari korenim v rozehratem oleji a masle. Pridame cocku i s vodou, ve ktere byla namocena, rajcatovy protlak, cukr a dusime domekka. Podlevame jen malym mnozstvim vody, aby se voda pri duseni temer odparila. Hotovou cocku osolime, opeprime a mirne okyselime. Podavame se sazenymi vejci, uzenym masem nebo uzeninou a se zeleninovym salatem.

Dušená čočka s uzeninou

400 g cocky, 1 cibule, 2 rajcata, 1 strouzky cesneku, 200 g mekkeho salamu, 6 lzic oleje, sul, pepr, petrzelka, 1 lzice kecupu nebo rajcatoveho protlaku

Cocku prebereme, proplachneme a namocime na nekolik hodin do studene vody. Pak ji uvarime domekka. Rajcata ponorime na okamzik do vraci vody, oloupeme je a nakrajime na platky. V rozehratem oleji usmazime dozluta nadrobno nakrajenou cibuli a utreny cesnek, pridame uzeninu nakrajenou na tenke nudlicky, rajcatovy protlak a za staleho michani kratce osmazime. Vmichame rajcata a ocezenou uvarenou cocku a chvili podusime. Nakonec osolime, opeprime a posypeme najemno rozsekanou petrzelkou. Cocku doplnime zeleninovym salatem.

Čočka s rýži a párky

300 g varene cocky, 300 g varene ryze, 50 g cibule, 40 g sadla, 2 kysele okurky, lzicka koreni kari, trochu horcice, cukr, sul, 4 parky, cibulky nakladane v octe, petrzelka

V kastrole na rozpalenem oleji zpenime nadrobno nakrajenou cibuli, pak k ni pridame na kosticky nakrajene kysele okurky, koreni kari, horcici, cukr, a vse kratce podusime. K tomu dame uvarenou cocku, uvarenou ryzi, osolime, promichame a dobre prohrejeme. Hotovy pokrm upravime na talire, oblozime parky opecenymi na oleji nebo jinou uzeninou, ozdobime cibulkami nakladanymi v octe a petrzelkou.

Čočka s lečem

300 g cocky, 1 konzerva leca s klobasou, podle potreby sul

Prebranou cocku proplachneme a uvarime domekka. Do vody, v niz se cocka vari, muzeme pridat bobkovy list. Mekkou cocku doplnime lecem z konzervy, nechame prohrat, pripadne prisolime a ihned podavame s chlebem. Muzeme doplnit opekanym salamem.

Čočkový guláš

300 g cocky, 1 mrkev, kousek celeru, 2 lzice oleje, 1 velka cibule, 1 lzice nepalive papriky, 250 g brambor, 1 konzerva hoveziho gulase, sul, pazitka

Prebranou cocku uvarime domekka s ocistenou mrkvi a celerem vcelku. Zvlast na oleji osmazime oloupanou, nadrobno nakrajenou cibuli, rozpustime v ni papriku a pridame k cocce. Do temer mekke cocky pridame jeste oloupane a na kostky nakrajene brambory a kdyz jsou mekke, vmichame opatrne maso z konzervy. Mrkev i celer vyjmeme, nakrajime na kosticky a vlozime zpatky k cocce. Podle chuti jeste dosolime a posypeme nadrobno nakrajenou pazitkou.

Bezmasý džuveč

2 salky namocene cocky, 500 g brambor, hrnek mleka, 2 vejce, sul, maslo, olej

Dve salky namocene cocky uvarime v neosolene vode. Zvlast uvarime 500 g brambor nakrajenych na kosticky. Na oleji zpenime vetsi jemne usekanou cibuli, osmazime a dukladne promichame s uvarenou ocezenou cocku a ocezenymi bramborami. Prisolime, zalijeme hrnkem mleka, ve kterem jsme rozslehali 2 vejce. Povrch pokapeme rozpustenym maslem a v pekaci zapeceme dozlatova. Dzuvec podavame s prirodni rajcatovou stavou nebo zeleninovym salatem. Muzeme doplnit lzici majonezy ochucene prolisovanym cesnekem.

Čočka s kyselým zelím

300 g velkozrnne cocky, 1 bobkovy list, sul, 500 g kysaneho zeli, kmin, 1 jablko, 100 g prorostle anglicke slaniny, 3 lzice oleje nebo sadla, 1 velka cibule, 2 lzice hladke mouky, 200 g uzeneho masa, sojova omacka, vegeta

Cocku predem namocime na nekolik hodin do studene vody a s pridanim bobkoveho listu uvarime domekka. Zvlast uvarime kysane zeli se soli a kminem - vodu slijeme do jineho hrnecku. K zeli nastrouhame 1 jablko a zamichame. Anglickou slaninu nakrajenou na kosticky rozskvarime, zpenime na ni dozlatova cibulku, pridame hladkou mouku a rychle osmazime. Do vetsiho hrnce dame hotovou cocku, zeli s jablkem, jisku, nakrajene uzene maso a rozredime vodou ze zeli. Osolime, okorenime sojovou omackou a vegetou a jeste chvili prohrejeme.

Čočka s paprikou

6 zelenych paprikovych lusku, 1 cibule, 3 strouzky cesneku, maly kousek zazvoru, 300 g velkozrnne cocky, rimsky kmin, 3 lzice olivoveho oleje, 2 loupana rajcata, spetka kajenskeho peprem, 1 lzice sekane petrzelky, 1 l zeleninoveho vyvaru z kostky, 2 lzicky citronove stavy

Papriku grilujeme, az se na ni utvori puchyre. Zabalenou do plastoveho sacku ji nechame vychladnout. Potom ji oloupeme, zbavime seme a nakrajime na 2 cm siroke nudlicky. Oloupeme cibuli, cesnek a zazvorovy koren. Vse najemno nasekame a vlozime do hrnce s cockou, rimskym kminem, olejem, rajcaty, kajenskym peprem a petrzelkou. Zalijeme zeleninovym vyvarem a zvolna varime asi 30 az 40 minut. Cocku nerozvarime, ale nechame sypkou. Pridame nudlicky papriky a zvolna varime dalsi 3 minuty. Pokrm ochutime citronovou stavou a podavame s cerstvym pecivem.

Čočka s meruňkami a ořechy

na 3 dl cocky dame 50 g susenych merunek bez pecek, 1-2 cibule, 25 g vlasskych orechu a 3 lzice oleje, sul, pepr, zelena petrzelka

Cocku zalijeme 750 ml vody a asi 90 minut varime. Vodu slijeme. Potom osmazime na masle drobne nakrajenou cibulku se susenymi merunkami, ktere jsme predtim asi 15 minut maceli v teple vode. Pridame sul, pepr a vse prelozime do kastrolu s uvarenou cockou. Dale pridame umlete nebo roztlucene vlasske orechy. Trochu podlijeme a vse jeste 15 minut povarime. Pred podavanim posypeme jidlo sekanou petrzelkou.

Pikantní čočka se sardelovou pastou

400 g cocky, bobkovy list, spetka tymianu, 1 sterilovana okurka, 1 cibule, trocha sardelove pasty, trocha kaparu, 6 strouzku cesneku, sul, pepr, petrzelka, 40 g tuku, 30 g hladke mouky, ocet nebo citronova stava

Cocku prebereme, proplachneme studenou vodou a v mirne osolene vode uvarime domekka s bobkovym listem a tymianem. Na tuku zpenime nadrobno nakrajenou cibuli a prolisovany cesnek, zaprasime moukou, zasmazime, zredime vyvarem z cocky, pridame sardelovou pastu, oplachnute a rozsekane kapary, na kosticky nakrajenou okurku a dobre povarime. Do omacky dame mekkou cocku, podle chuti osolime, opeprime, primichame nasekanou petrzelku a dochutime octem nebo citronovou stavou. Solime opatrne, protoze sardelova pasta a kapary byvaji dost slane. Pikantni cocku podavame s volskymi oky poparasenymi mletou palivou paprikou nebo s opecenou uzeninou.

Zadělávaná čočka se slezinou

160 g cocky, sklenice mleka, 20 g hladke mouky, 60 g oleje, 60 g cibule, 240 g sleziny, sul, pepr, cesnek

Prebranou cocku dame varit s vodou, ve ktere byla nekolik hodin namocena. Po uvareni ji zalijeme zaterkou z mleka a mouky a povarime. Na oleji zpenime nasekanou cibuli, pridame umytou nakrajenou slezinu, sul, pepr, prolisovany cesnek, trochu podlijeme a dusime. Udusenou slezinu zamichame do cocky. Podavame se slanymi rohliky.

Jelítkový prejt na čocce

300-400 g cocky, sul, 2 porky, 1 petrzel, 1 maly nebo polovina velkeho celeru, 2 mrkve, 2 cibule, 100 g slaniny, 1 jelito nebo primerene mnozstvi jelitoveho prejtu, 5 lzic hladke mouky, 2 lzice oleje

Cocku proplachneme studenou vodou a dame varit asi na 30 minut do mirne osolene vody. Porek ocistime a omyjeme, petrzel, mrkev a celer oloupeme a omyjeme. Vse pokrajime, pridame k cocce a varime dalsich asi 20 minut. Osolime, pripadne opeprime. Cibuli olupeme a spolecne se slaninou nadrobno pokrajime. Slaninu rozskvarime v panvi, pridame cibuli a nechame ji zesklovatet a vse pridame k cocce. V panvi rozehrejeme olej, zaprasime moukou a pridame vytlacene jelito nebo jelitovy prejt. Cocku se zeleninou rozdelime na talire a na ni rozlozime propeceny prejt. Jako prilohu muzeme podavat varene brambory sypane petrzelkou nebo cerstve pecivo a salat z kysaneho zeli.

Čočka nakyselo se smetanou

400 g cocky, bobkovy list, 2 kelimky zakysane smetany, 2 lzice polohrube mouky, sul, nekolik kapek citronove stavy

Cocku uvarime spolecne s bobkovym listem v mirne osolene vode. Mekkou cocku zalijeme smetanou, ve ktere dobre rozslehame polohrubou mouku. Osolime a podle chuti prikyselime. Podavame s parky, sazenymi vejci nebo s varenym uzenym masem a s chlebem nebo pecivem.

Kuřecí špízy s čočkovým salátem

500 g kurecich prsicek, 5 lzic oleje, 1 lzicka mleteho zazvoru, koreni chilli, 4 strouzky cesneku, 200 g obycejne nebo cervene cocky, sul, 200 g hrasku, 1 porek nebo cibulka, 3 lzice citronove stavy, pepr, cerstvy listovy salat

Kureci prsicka nakrajime na kostky. Smichame jednu lzici oleje, zazvor, koreni chilli a prolisovany cesnek. Ve smesi maso nejmene 2 hodiny marinujeme. Cocku povarime 20 minut v osolene vode, scedime ji a prolijeme studenou vodou. Porek ocistime, omyjeme a nakrajime na kolecka nebo na nudlicky. Citronovou stavu rozmichame se 4 lzicemi oleje, osolime a opeprime. Cocku, hrasek s cibuli smichame, prelijeme zalivkou a nechame chvili odlezet. Maso napichame na spiy a ze vsech stran opeceme asi 10 minut v oleji. Opecene spizy oblozime cockovym salatem.

Vepřové kotlety s čočkou

750 g veprovych kotlet, sul, kmin, cesnek, na pripravu cocky: 250-300 g cocky, kousek masla, 1 cibule, 30 g hladke mouky, citronova stava, sul, pepr, kousek tuku

Maso omyjeme, osolime, posypeme kminem, potreme prolisovanym cesnekem, vlozime do pekace. Za obcasneho podlevani peceme asi 90 minut. Upecene maso nakrajime na platky. Prebranou cocku proplachneme studenou vodou a v mirne osolene vode uvarime domekka. Mezitim si pripravime maslovou jisku s cibulkou, pridame ji k cocce, zamichame, dosolime a jeste povarime. Ochutime citronovou stavou, peprem, cocku upravime na misu k masu a muzeme posypat cibulkou, kterou jsme nasekali a usmazili na kousku tuku. Ozdobime platky rajcat a platky sterilovane okurky.

Čočka se smaženými brambúrky

500 g brambor, 3 lzice oleje, 1 cibule, kousek vareneho uzeneho masa, 1-2 mrkve, 700 g varene cocky, sul, pepr, spetka cukur, 2 lzice octa, petrzelka

Brambory oloupeme a rozkrajime na kousky. Opeceme na oleji dozlatova. Potom je osolime a opeprime. Zeleninu oloupeme. Cibuli a mrkev posekame na kosticky. Maso nakrajime na tenke platky. Na panvi rozehrejeme olej a opeceme na nem maso. Potom pridame cibuli s mrkvi a pod poklickou chvili dusime. Vsypeme uvarenou cocku, zalijeme trochou vody a vse spolecne kratce povarime. Pred dohotovenim prohrejeme jeste dokrupava opecene brambory. Pokrm osolime, pridame spetku pepre, spetku cukru a ochutime nekolika kapkami octa nebo citronove stavy. Pred podavnim posypeme nasekanou petrzelkou

Čočka s kari

400 g cocky, 60 g masla, 1 cibule, 4-6 strouzku cesneku, 2 lzicky kari koreni, 2 lzice rajcatoveho protlaku nebo kecupu, 1 sladkokysela okurka, cukr, sul, pepr, ocet

Predem namocenou cocku uvarime domekka. Na kousku masla zpenime nadrobno nakrajenou cibuli a prolisovany cesnek, pridame protlak nebo kecup, kari koreni a zamichame. Pridame ocezenou cocku s trochou vyvaru a chvili dusime, az se vyvar vydusi. Na dalsim kousku masla podusime na kosticky nakrajenou okurku, pridame ji k cocce a pokrm ochutime soli, peprem, cukrem a octem. Podavame s vejci uvarenymi natvrdo nebo se smazenymi vejci.

Znojemská čočka

400 g cocky, 1 bobkovy list, 50 g masla, 10 g hladke mouky, 1 kelimek zakysane smetany, sterilovane okurky, sul

Prebranou a vypranou cocku uvarime domekka s bobkovym listem. Na panvi oprazime maslo, pridame mouku a jisku zredime vyvarem z cocky. Pridame na kosticky nakrajane okurky, kratce povarime, po odstaveni vmichame smetanu, scezenou uvarenou cocku a pokrm prohrejeme. Podavame s vejcem nebo pecenym masem, pripadne uzeninou a s chlebem.

Přílohová čočková kaše

400 g cocky, sul, pepr, 60 g masla

Cocku prebereme, proplachneme, namocime a uvarime domekka. Potom ji prolisujeme, osolime, opeprime, podle potreby znovu zahrejeme a mastime maslem. Cocku muzeme take rozmixovat. Podavame s uzenym masem, opekanym kabanosem, smazenym salamem v testicku apod.

Kočičí tanec - čočka s kroupami

250 g cocky, 150 g krup nebo krupek, sul, majoranka, 60 g sadla nebo skvarku se sadlem, 1 mala cibule

Cocku prebereme, propereme, namocime a uvarime domekka. Zvlast v osolene vode se lzici sadla uvarime prebrane a predem namocene kroupy. Pri vareni krup davame dvojnasobne mnozstvi vody a dbame nato, aby se nepripalily. Uvarenou a scezenou cocku smichame s odcezenymi kroupami, osolime, pridame rozemnutou majoranku a promastime rozpustenym sadlem nebo skvarky, pripadne nasekanou cibulkou osmazenou na sadle. Podavame se sladkokyselou okurkou nebo se salatem z kyseleho zeli.

Čočka s uzeným bučkem po španělsku

400 g cocky, 300 g vareneho uzeneho bucku, 2 cibule, 5 rajcat, 8 strouzku cesneku, olej, paprika, pepr, sul

Predem namocenou cocku uvarime domekka. Na oleji zpenime cibuli, pridame oloupana, na kousky nakrajena rajcata a na kosticky nakrajeny bucek. Dusime, az se rajcata rozdusi. Ke smesi pridame ocezenou cocku, osolime, opeprime a pridame bud sladkou nebo palivou susenou mletou papriku. Podavame s chlebem nebo se slanym bilym pecivem.

Čočka na slanine

400 g cocky, 150 g slaniny, sul, stava z poloviny citronu, petrzelova nat, 4 sazena vejce nebo volska oka, sterilovane sladkokysele okurky

Prebranou, propranou a namocenou cocku uvarime domekka. Slaninu nakrajime na kosticky, rozskvarime, pridame citronovou stavu a jemne sekanou petrzelku, lehce osmazime a potom vmichame uvarenou, scezenou cocku a vse prohrejeme. Podavame se sazenymi vejci nebo s volskymi oky a sterilovanymi okurkami.

Čočka na česneku

400 g cocky, 0,5 l oleje, 1 velka cibule, 8 strouzku cesneku, 2 lzice ostrejsiho kecupu, sul, pepr, petrzelova nat

Cocku prebereme, proplachneme, namocime a uvarime domekka. Na oleji zpenime nadrobno nakrajenou cibuli a prolisovany cesnek a pridame kecup a nekolik lzic vody. Osolime, opeprime a nechame prejit varem a pridame scezenou uvarenou cocku. Vodu nechame varem odparit, jinak cocku nezahustujeme. Nakonec vmichame nasekanou omytou petrzelku.

Čočka s rajčaty a paprikami

400 g cocky, 120 g slaniny, 2 vetsi cibule, 3 ruznobarevne paprikove lusky, 4 rajcata, sul, pepr, ocet, pripadne spetka cukru

Prebranou, propranou a namocenou cocku uvarime domekka. Rozskvarime nadrobno nakrajenou slaninu a osmazime na ni nadrobno nakrajenou cibuli, na nudlicky nakrajene papriky a oloupana, na kousky nakrajena rajcata. Pridame scezenou uvarenou cocku, osolime, opeprime a ochutime nekolika kapkami octa nebo citronove stavy, pripadne pridame spetku cukru. Podavame s vejcem natvrdo, sladkokyselou okurkou a chlebem.

Čočka s kořenovou zeleninou

400 g cocky, 80 g slaniny, 1 vetsi cibule, 2 mrkve, kousek celeru, sul, pepr, 3 lzice kecupu, bazalka, petrzelova nat

Namocenou cocku, kterou jsme predtim prebrali a promyli, uvarime domekka. Na slanine nakrajene na kosticky zpenime na kolecka nakrajenou cibuli, pokrajenou nebo postrouhanou mrkev, nahrubo nastrouhany celer. Pridame trochu kecupu, osolime, opeprime a vse dusime domekka. Potom vmichame odcezenou cocku, nadrobno nasekanou cerstvou bazalku nebo bazalku susenou a spolecne prohrejeme. Na talirich posypeme sekanou petrzelkou. Podavame s vejci a s chlebem nebo se slanymi rohliky.

Čočka nakyselo

400 g cocky, 50 g sadla, 1 cibule, 30 g hladke mouky, hrnek masoveho nebo zeleninoveho bujonu, sul, pepr, ocet

Prebranou, proplachnutou a namocenou cocku uvarime domekka. Na sadle zpenime nadrobno nasekanou cibuli, prisypeme mouku a pripravime jsku, kterou podlijeme bujonem. Pridame scezenou uvarenou cocku, osolime, opeprime a nechame prejit varem. Podle chuti okyselime a podavame s vejci nebo uzeninou a zeleninovou prilohou.

Čočková sekaná

400 g cocky, sul, 8 strouzku cesneku, majoranka, 3 vejce, 100 g mekkeho salabu nebo kabanosu, strouhanka, olej, slanina

Cocku uvarime domekka, vodu bud nechame vyvrit nebo ji radne odcedime. Pridame sul, oloupany a prolisovany cesnek, majoranku, vejce, nakrajenou uzeninu a podle potrey zahustime strouhankou. Pekac vymastime sadlem nebo olejem. Z hmoty, kterou dobre promichame, vytvorime sisku ve tvare sekane pecene a polozime ji do pekace. Nahoru naskladame nekolik platku uzene nebo anglicke slaniny a peceme v dobre vyhrate troube asi 40 minut. Podavame s bramborovou kasi a salatem.

Mexický talíř s čočkou

300 g cocky, sul, 4 strouzky cesneku, citron, ryze, olej, 2 kureci steaky, hlavkovy salat, rajce, sterilovana kapie, vegeta

Cocku prebereme a uvarime domekka. Vodu nechame z cocky vyvarit nebo ji z cocky odcedime. Ochutime ji soli a prolisovanym cesnekem. Nez se uvari cocka, podusime na oleji ryzi, zalijeme ji trochou vody, osolime a nechame pod poklickou pomalu dodusit. Kureci steaky nakrajime na male nudlicky, ktere ze vsech stran opeceme dozlatova v horkem oleji a okorenime vegetou. Na talire urovname hromadku horke cocky, kopeckem ryze, cocku ozdobime platkem citronu, ryzi nudlickami sterilovane kapie, pridame opecene nudlicky kureciho masa a vse oblozime listy hlavkoveho salatu a platky rajcat.

Čočka s rýži

200 g cocky, 200 g ryze, bujonova kostka, 1 lzice oleje, 1 lzicka koreni kari, pepr, sul, maslo

Predem namocenou cocku uvarime domekka. Ryzi predem sparime, osmahneme na oleji, zalijeme vodou, pridame bujonovou kostku, pridame koreni kari a pepr a udusime domekka. Kdyz mame oboji mekke, promichame cocku s ryzi a podle chuti okorenime korenim kari. Pri podavani mastime maslem a podavame s opecenym salamem a se sazenymi vejci. Doplnujeme okurkou nebo salatem nebo smes cocky a ryze podavame jako prikrm k pecenemu ci dusenemu masu.

Čočka s rýži zapečená

250 g cocky, 150 g ryze, pepr, sul, 1 cibule, 100 g slaniny, 250 g vareneho uzeneho masa, uzeniny nebo lancmitu, tuk na pekacek

Zvlast uvarime cocku a zvlast ryzi, potom oboji smichame a ochutime peprem. Slaninu nadrobno nakrajime, rozskvarime, zpenime nadrobno nasekanou cibuli a opeceme na kosticky nakrajene maso. Vmichame do cocky s ryzi, podle potreby prisolime a dame do vymastene zapekaci misky. Zapeceme a podavame s okurkou nebo cervenou repou.

Čočkové karbanátky

350 g cocky, 50 g slaniny, 1 cibule, 1 vejce, 1 zloutek, 100 g vareneho uzeneho masa, pepr, sul, strouhanka, bilek na obaleni a tuk na smazeni

Cocku uvarime domekka a jeste horkou prolisujeme. Na rozskvarene slanine osmahneme cibuli, pridame k cocce soucasne s masem nakrajenym na kosticky, osolime, okorenime peprem a prolisovanym cesnekem a spojime vejcem a zloutkem. Propracujeme a podle potreby zahustime strouhankou. Tvorime mensi ploche karbanatky, obalujeme v rozslehanem bilku a strouhance a po obou stranach smazime dozlatova. Podavame s bramborovou kasi a se salatem.

Pikantní čočka

400 g cocky, bobkovy list, spetka tymianu, 1 sterilovana okurka, 1 cibule, trochu sardelove pasty, trochu kaparu, 3 strouzky cesneku, sul, pepr, petrzelka, 40 g tuku, 30 g hladke mouky, ocet nebo citronova stava

Predem namocenou cocku dame varit s bobkovym listem a s tymianem. Na tuku zpenime nadrobno nakrajenou cibuli a utreny cesnek, zaprasime moukou, zasmazime, zredime vyvarem z cocky, pridame sardelovou pastu, oplachnute a rozsekane kapary, na kosticky nakrajenou okurku a dobre povarime. Do omacky dame mekkou cocku, pokrm podle chuti osolime, opeprime, promichame s petrzelkou a dochutime octem nebo citronovou stavou. Solime opatrne, protoze sardelova pasta a kapary byvaji dost slane. Pikantni cocku podavame s vejci uvarenym natvrdo nebo s hovezim masem.

Čočka s uzeným bučkem po španělském zpusobu

400 g cocky, 300 g vareneho uzeneho bucku, 2 cibule, 5 rajcat, 5 strouzku cesneku, olej, paprika, pepr, sul

Predem namocenou cocku uvarime domekka. Na oleji zpenime cibuli, pridame oloupana, na kousky nakrajena rajcata a na kosticky nakrajeny uzeny bucek. Dusime, az se rajcata rozdusi. Ke smesi pridame ocezenou cocku, osolime, opeprime a opaprikujeme. Podavame samotne nebo s pecivem.

Čočka nakyselo zadělávaná s tymiánem

400 g cocky, 40 g tuku, 1 cibule, 1 lzice hladke mouky, tymian, sul, pepr, ocet

Predem namocenou cocku uvarime se spetkou tymianu. Na tuku zpenime nadrobno nasekanou cibuli, zaprasime moukou, osmahneme, zredime trochou studene vody, dobre rozslehame a vlijeme do cocky. Omacku ochutime octem a peprem a jeste chvili varime. Podavame se sazenymi vejci nebo s uzeninou a s okurkami. Tato uprava cocky je oblibenym pokrmem o silvestrovske pulnoci, kdy byva doplnena jeste kouskem ovaru nebo peceneho bucku. Cocku pri podavani mastime sadlem a osmazenou cibulkou.

Čočka jako příloha

200 g cocky, kousek slaniny, 1 lzice oleje, kousek celeru, 1 mala cibule, 1 rajce, sul

Cocku neni treba vzdycky namacet, ale jenom ji prebereme a proplachneme. Do kastrolu dame na kosticky nakrajenou slaninu, nechame ji rozpustit, pridame trochu oleje a nadrobno nasekanou cibuli. Vsechno nechame zpenit, pridame ocisteny a nastrouhany celer, vsechno osmahneme, pridame cocku a asi 5 minut ji obracime v teto smesi na velmi mirnem plameni. Zalijeme vodou, aby cocka byla zakryta a pro dobrou chut pridame jeste jedno rozkrajene rajce, ktere muzeme predem ponorit do varici vody a sloupnout slupku. Cocku zvolna podusime, az nez je mekka. Po celou dobu duseni ji nechame zakrytou, pred dokoncenim cocku osolime a pripadne jeste dokorenime korenim vegeta.

Čočka na smetaně jako příloha

500 g cocky, sul, bobkovy list, 1 kelimek zakysane smetany, 3 lzice mouky, 6 strouzky cesneku

Cocku prebereme a dame varit do vody, ktere dame asi 3 cm nad povrch cocky. K vode na vareni pridame podle chuti 3-4 bobkove listy, ktere po 20 minutach vareni vyjmeme. Cocku varime asi pul hodiny, davame pritom pozor, aby voda nevyvrela, v tom pripade cocku podlijeme jeste sklenici vody. Kdyz je cocka mekka, pridame kelimek zakysane smetany, sul a nekolik strouzku oloupaneho a prolisovaneho cesneku. V trosce studene vody rozmichame 3 lzice polohrube mouky a za staleho michani vlijeme do cocky. K takto pripravene cocce podavame volske oka z vajec, dietni parky nebo kousek sunky. Chceme-li mit cocku obzvlast vyzivnou, rozmichame v takto upravene cocce jeste 1-2 vejce a jeste chvili v cocce povarime.

Čočkový salát s polníčkem

1 kostka masoveho vyvaru, 100 g cocky, 4 lzice bylinkoveho octa, 3 lzice kvalitniho oleje, pepr, 4 rajcata, 200 g polnicku, 100 g anglicke slaniny, 1 platek toastoveho chleba

Svarime 300 ml vody s kostkou vyvaru. Prisypeme prebranou a opranou cocku a varime asi 20 minut. Nechame vychladnout. Prilijeme ocet, olej a opeprime. Rajcata sparime vrelou vodou a oloupeme slupku. Duzinu nakrajime na kosticky. Polnicek opereme a osusime. Slaninu nakrajime na kosticky a vyskvarime ji. Krupave kosticky vyjmeme z tuku. Toastovy chleb nakrajime na kosticky a dozlatova opeceme v tuku, ktery pustila slanina. Smisime rajcata s polnickem. Do salatove misy narovname cocku, na ni ozdobne rozlozime salat s rajcaty a posypeme vyskvarenou slaninou. Nakonec posypeme opecenymi krutony.

Čočkový salát s jablky a ořechy

200 g cervene cocky, 200 g velkozrnne hnede cocky, 1 hrnek instantniho zeleninoveho vyvaru, 1 hlavka salatu, 4 jablka, salek jablecneho mostu, 2 lzice ovocneho octa, sul, pepr, 4 lzice kvalitniho oleje, 50 g pulek vlasskych orechu

Oba druhy cocky uvarime v lehce osolene vode domekka, cervenou cocku varime asi 10 minut, klasickou hnedou cocku asi 40 minut. Cocku dame vychladnout. Omyty salat nakrajime na prouzky. Jablka nakrajime na platky a odstranime jadrince. Cocku dame poradne okapat. Vse promichame. Smichame jablecnou stavu, ocet, pepr, pripadne spetku cukru. Pridame kvalitni rostlinny olej. Zalivkou doplnime salat. Nakonec posypeme pulkami vlasskych orechu. Podavame jako predkrm pri slavnostnim menu nebo jako samostatne jidlo seslanym pecivem.

Čočkový salát s cibulí

250 g cocky, 250 g cibule, sul, pepr, ocet, 4 lzice oleje

Cocku prebereme, proplachneme, popripade predem namocime. Muzeme ji uvarit s pridanim bobkoveho listu. Uvarenou cocku nechame vychladnout. Cibuli oloupeme, nakrajime na tenka kolecka a vhodime jen na nekolik minut do maleho mnozstvi varici vody bez poklicky sparit. Uvarenou cockua sparenou ocezenou cibuli promichame, osolime, opeprime a okyselime octem. Teprve do hotoveho salatu pridame olej. Salat chutna nejlepe druhy den, az se trochu ulezi.

Bramborový salát s naklíčenou čočkou

300 g brambor, 100 g naklicene cocky, 2 cibule, zelena petrzelka, 1 kapie, 5 lzic kecupu, 1 lzice oleje a citronove stavy

Cocku prebereme, proplachneme a na teplem miste nechame 2 dny klicit. Potom ji proplachneme na cedniku, smichame s uvarenymi, oloupanymi a na kostky nakrajenymi bramborami, pridame nasekanou cibuli, kapii, zelenou petrzelku, olej, kecup a sul. Ochutime citronovou stavou. Podavame ked smazenemu rybimu file.

Čočkový salát s vejci

1 cibule, 1 lzice oleje, 175 velkozrnne cocky, 375 ml zeleninoveho vyvaru z kostky, 8 natvrdo uvarenych vajec, 1 mala salatova okurka, 1 svazek porkovych cibulek, 1 cervena a 1 zelena paprika, 500 ml jogurtu, 3 strouzky cesneku, pul lzicky chilli, pul lzicky mleteho rimskeho kminu, sul, pepr, svazek koriandru

Cibuli oloupeme, nasekame a zpenime na oleji. Pridame cocku, zalijeme vyvarem a asi 30 minut povarime. Pote cocku scedime a nechame dobre okapat. Vejce oloupeme, 4 rozkrajime na kosticky, ostatni na platky. Okurku, porkove cibulky a papriky ocistime a omyjeme. Okurky pokrajime na platky, porkove cibulky na kolecka, papriku na kosticky. Jogurt smichame s 5 lzicemi vody. Cesnek oloupeme a prolisujeme do jogurtu. Osolime a okorenime chilli a kminem. Smichame cocku se zeleninou a kostickami vajec a rozdelime na talire. Pokapeme jogurtovou zalivkou, oblozime platky vajec a posypeme posekanym koriandrem nebo zelenou petrzelkou nebo pazitkou.

Čočkový salát se šunkou

250 g cocky, 200 g sunky, 1/2 sklenicky nakladane kapie ve sladkokyselem nalevu s olejem, 2 lzice cibulek ve sladkokyselem nalevu, sul, pepr, lzicka horcice, 4 lzice oleje, 1 lzica octa, pazitka

Cocku uvarime domekka. Ocedime, pridame na nudlicky nakrajenou sunku, kapii a cibulky. Z octa, oleje, soli a koreni umichame zalivku a pridame do salatu. Opatrne promichame a nechame prolezet. Pri podavani sypeme pazitkou. Podavame s tmavym pecivem a kopeckem kysane smetany.

Čočkový salát s majonézou

300 g cocky, 2 mrkve, 1/2 mensiho celeru, 4 lzice sterilovaneho nebo mrazeneho hrasku, 3 sterilovane okurky, 1 cibule, sul, pepr, ocet, 2 lzice oleje, 3 lzice majonezy

Cocku uvarime domekka spolu se zeleninou. Mekkou cocku ocedime, zeleninu nastrouhame na hrubem struhadle, pridame hrasek, na kosticky nakrajene okurky, lehce promichame, ochutime soli, peprem, octem, omastime olejem a pridame majonezu. Nechame prolezet v chladnu. Na mise ozdobime kolecky rajcat a vajec uvarenych natvrdo, pripadne prizdobime platkem sunky. Podavame se slanymi rohliky nebo s celozrnnym pecivem.

Čočkový salát pestrý

350 g cocky, 2 cibule, 3 natvrdo uvarena vejce, 1 jablko, 1 cervena kapie, 2 sterilovane okurky, sul, cukr, pepr, ocet, 4 lzice oleje

Cocku uvarime domekka, ocedime, ochutime peprem, soli a cukrem a promastime. Nechame vychladnout a do studene cocky lehce vmichame nadrobno nakrajenou cibuli, na male kousicky nakrajene oloupane jablko, na nudlicky nakrajenou kapii a okurky a na kostky nebo na kolecka nakrajena vejce. Nechame prolezet a podavame s opecenym salamem, opecenym lancmitem, s karbanatky, se sekanou apod.

Řecký čočkový salát

400 g cocky, 2 cibule, 2 natvrdo, uvarena vejce, 1 jablko, 1 kapie, 2 sladkokysele okurky, sul, cukr, pepr, ocet, 3 lzice oleje, olivy

Cocku uvarime domekka, ocedime, ochutime peprem, soli, octem a cukrem a promastime. Nechame vychladnout a do studene cocky lehce vmichame nadrobno nakrajenou cibuli, na platky nakrajene oloupane jablko, na nudlicky nakrajenou kapii, nasekane okurky, olivy a na kostky nakrajene vejce. Nechame prolezet a podavame s opecenym salamem a s pecivem.

Čočkový salát - lidový postní pokrm

400 g cocky, 1 cibule, cesnek, sul, ocet, asi 3 lzice oleje

Cocku uvarime domekka, ocedime, jeste horkou okyselime, ochutime cesnekem utrenym se soli a omastime olejem. Promichame s drobne nakrajenou cibuli, nechame vychladnout a prolezet. Dnes podavame s varenymi vejci, platkem sunky a cervenou paprikou, pripadne kopeckem zakysane smetany.

Čočkový salát se zeleninou

250 g cocky, 2 mrkve, kousek celeru, salek sterilovaneho hrasku, 3 sterilovane okurky, 1 cibule, sul, pepr, ocet, 3 lzice oleje

Cocku uvarime domekka spolu se zeleninou. Mekkou cocku ocedime, zeleninu nakrajime na kosticky, pridame okapany hrasek, na kosticky nakrajene okurky, lehce promichame, ochutime soli, peprem a octem, omastime olejem a nechame prolezet. Podavame s varenymi vejci a kopeckem jogurtu nebo smetany.

Slovinský čočkový salát

100 g uvarene cocky, 200 g brambor, kousek celeru, 1 mensi hlavkovy salat, 1 cibule, kousek porku, kousek anglicke slaniny, ocet, cukr, sul, horcice, pepr, 2 vejce na oblozeni a steriovana kapie

Zvlast uvarime trochu cocky, zvlast brambory a celer. Olouapane brambory i celer nakrajime na kostky. Pripravime zalivku z octa, vody, cukru, soli a pepre. Do zalivky dame 1 lzici horcice a nakrajenou rozskvarenou slaninu, kterou jsme predem nakrajeli na male kosticky. Dobre rozmichame a polijeme tim smes cocky, brambor a celeru. Nechame ulezet. Pred podavanim vmichame do smesi omyty a na prouzky nakrajeny hlavkovy salat, cibuli, porek a oblozime pulkami nebo kolecky vajec uvarenych natvrdo a cervenou sterilovano kapii.

 
 

 

Portrét



Poslední fotografie


Facebook

Google


Tescoma

Kúpte si značkové nerezové hrnce za výhodné ceny v eshope Tescomy!




Archiv

Kalendář
<< prosinec / 2017 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 999882
Měsíc: 3609
Den: 94